Каннський кінофестиваль 2018 : переможці головного конкурсу

19 травня завершилась 71-ша церемонія Каннського кінофестивалю-2018 на Лазурному березі Франції. Журі під час закриття церемонії оголосило довгоочікуваний список переможців.

Так, журі на чолі з Кейт Бланшетт визначили переможців основного конкурсу. «Золоту пальмову гілку» отримала стрічка японського режисера Хірокадзу Корееда “Магазинні злодії” ( “Shoplifters”).

Корееда вп’яте брав участь в основному конкурсі фестивалю. Його “Магазинні злодюжки” – історія дуже бідної сім’ї, яка забирає до себе додому маленьку дівчинку. Незважаючи на удаваний гуманістичний пафос, фільм дивує несподіваною розв’язкою і ставить питання про те, як можна визначити етичну норму.

Не залишились без уваги й інші учасники. Гран-прі вручили американцеві Спайку Лі за картину «Чорний клановец», а приз журі – уродженці Лівану Надін Лабакі ( «Капернаум»). Самал Еслямову визнали найкращою актрисою за роль у фільмі російського і казахстанського режисера Сергія Дворцевого «Айка».

Режисер Жан-Люк Годар, один з основоположників французької «нової хвилі» в кінематографі, був удостоєний спеціального призу журі за драму «Образ і мова», яка кілька днів тому отримала найвищу оцінку критиків.

«Золота камера» за кращий дебют дісталася бельгійському режисерові Лукасу Донта за картину «Дівчинка».

Всього в конкурсній програмі представили 21 фільм. У журі окрім Кейт Бланшетт, увійшли режисер Дені Вільньов, актриса Крістен Стюарт, актриса Лея Сейду, режисер Андрій Звягінцев, режисер Ава Дюверном, композитор і співачка Хаджу Нін і актор Чанг Чен.

Залишити відповідь