Олександр Свіщов: «Акцент на розвитоку дитячого водного поло в Україні»

Розвиток і популяризація ватерполо в Україні – основа нової стратегії Федерації водного поло України, головні приорітети якої – діти і розширення присутності в регіонах.

олександр свіщов, александр свищев, водне поло, федерація водного поло

«Зараз для нас розвиток дитячого водного поло є основним. Без масової зацікавленості і популяризації серед дітей, ми не будемо мати хорошої конкуренції у дорослих командах. Наприклад, у Львові є масова зацікавленість водним поло, є багато шкіл і дітки хочуть займатись у басейні. І ми розуміємо, щоб підняти рівень серед дітей, нам потрібно навчати молодих фахівців, робити для них висококваліфіковані тренерські школи. Вже наступного року,  у Львові ми зробимо пілотний проєкт – спортивний табір для дітей, куди ми запросимо кваліфікованих дитячих спеціалістів, які навчатимуть наших молодих тренерів. Сподіваюсь, цей пілотний проєкт пройде успішно у Львові і вже найближчим часом такі дитячі табори будемо проводити в Одесі, Ужгороді. І це стане хорошим поштовхом для розвитку дитячого водного поло в Україні.

Ми уже ведемо переговори зі спеціалістами високого рівня з Хорватії, які б поділились досвідом з нашими молодими тренерами. Окрім цього, з міжнародною федерацією водно поло – «FINA», хочемо, аби вони теж допомогли нам привезти до Львова хороших спеціалістів з водного поло. На даний момент ми вже досягли згоди про навчання суддів. Міжнародна федерація погодилась привезти до Львова фахівців, які будуть навчати наших суддів у 2022 році. Думаю, ці кроки і колаборація з міжнародними спеціалістами дадуть сильний старт для підвищення рівня водного поло в Україні», – розповідає президент Федерації водного поло України Олександр Свіщов.


«Водночас, зараз активно розвиваються соцмережі ФВПУ для привернення більшої уваги аудиторії вболівальників. Звичайно, поки рано оцінювати результати, оскільки поки ми лише розпочали роботу над популяризацією водного поло України. Давати оцінки можна буде щонайменше через 8-10 місяців нашої роботи. Свого часу ми працювали активно над збільшенням інтересу до ватерпольної команди «Динамо» Львів» – результат прийшов через два роки. Зараз, такий досвід хочемо поширити на всю Україну. Водне поло надзвичайно популярне у Хорватії, Сербії, Угорщині. Плавання, водне поло – це чудові види спорту і тут немає вікового обмеження, тому, переконаний, інтерес в найближчі роки буде лише зростати.

Крім того, ми вже ввели обов’язкові online-трансляції усіх поєдинків чемпіонату України. Хочемо також проводити зйомки і матчів серед юнаків. Ці кроки, я впевнений, посприяють популяризації водного поло в Україні. До прикладу, попереднього сезону 2020-2021 рр. не проводились трансляції всіх матчів і, звісно, інтерес до матчів був значно менший. Відтепер ми обов’язково робимо online-трансляції всіх ігор, без цього, я вважаю, чемпіонат України з водного поло не такий цікавий для пересічного вболівальника. Зараз ми вже спостерігаємо приріст аудиторії і зацікавлення глядачів, звісно, роботи попереду ще багато і є куди рухатись. Будемо прагнути привернути якомога більшу увагу глядачів до водного поло України».