Наталія БЛАЖКО: “Моя дочка теж хоче бути черлідеркою”.

З Президентом федерації черлідингу у Львівській області Наталією Блажко познайомилася на одному з конкурсів краси міста. Дівчина приємно вразила зібраністю у роботі, пунктуальністю. В Наталії кожен робочий нюанс був розкладений по поличках, справи вирішувалися миттєво: якось по-спортивному впевнено та з жіночим шармом. У роботі тренера та організатора черлідерських чемпіонатів Наталія Блажко теж тримає цю марку. В одній із затишних кав’ярень Львова спілкуємося про роботу, спортивні плани, проблеми галузі, відпочинок, хобі.

Пригадуєш, як вперше потрапила у лави дівчат, які танцюють з помпонами?

img_2135– Це було у 12-ти річному віці. У Карпатах я з групою дівчат займалася гімнастикою. До наших тренерів звернулося керівництво ФК “Карпати”, попросило виступити у підтримку футбольної команди. Цілий сезон ми танцювали. Усі двадцять дівчат були у футболках, кепках та шортах цієї футбольної команди. Мали саморобні помпони. Мені це сподобалося, затягнуло. Тоді я ще навіть не знала, що черлідинг — це вид спорту, який зародився в Америці.

Але згодом мала тренерські амбіції?

– Хотіла займатися з дітьми. Але все ж на підсвідомому рівні мріяла бути Президентом федерації черлідингу Львівщини. Дуже розчарувалася, коли дізналася, що федерація існує і має президента. Але наполегливо з надією їхала до Києва, щоб дізнатися більше про федерацію та те, як її очолити. Там мені відповіли, що федерація у Львові працює формально.

І що було далі? Як ти зареєструвала федерацію і її очолила?

– Цей вид спорту зареєстровано у Львові лише у 2009 році. Були надії, що на нього буде попит під час Євро-2012. Я стала президентом федерації у 2014 році. Серед наших учасників є чемпіони, які представляють Україну на Чемпіонаті Європи з черлідингу, де посіли призові місця.

У нас хороша школа підготовки. З шести тренерів чотири мають суддівську категорію. У наші лави вступає молодь. Але є проблема — мало людей знає, що це за вид спорту, що це таке. Дехто навіть вимовити не вміє, “заламується язик”. Але, хто вже спробував  – не покидають наші лави.

img_2375Які проблеми має Федерація черлідингу Львівщини? Департамент спорту Львівської ОДА допомагає, чи тримає нейтралітет?

– Перша проблема у тому, що мало хто знає про цей вид спорту. Батьки не хочуть вкладати грошей у тренування своїх дочок. Але цей бар’єр подолано. Усе більше людей дізнаються, що це за вид спорту.

Управління спорту Львівської ОДА допомагає нам, чим може. Зокрема, допомогло нам з фінансуванням на чемпіонат України (оплата для кількох дітей витрат на дорогу, купівля грамот).

Черлідинг — не олімпійський вид спорту. Але є всі шанси стати олімпійським видом спорту. Міжнародна організація ICU (international cheer Union) робить все для того, щоб наш вид спорту став олімпійським. Перший етап вже пройшли, підписавши договір з міжнародним антидопінговим комітетом.

Після очолення федерації, вочевидь, мріяла про розвиток. Як  вдавалося йти до мети і наскільки амбітні плани ставила перед собою та командою?

– Мріяла насамперед провести у Львові Всеукраїнський чемпіонат черлідингу.  Він відбувся у травні цього року. Вперше у Західній Україні – чемпіонат, який зібрав кількасот кращих спортсменок зі всіх куточків країни.  Змагання відбулося серед кадетів (діти віком 8-12 років). В рамках чемпіонату проведено Всеукраїнський турнір “Весна янголів”, де взяло участь 300 учасників. Аналогів цьому заходу на наших теренах ще не було.

Хочу, щоб у кожному районі Львівської області був осередок черлідингу, кваліфіковані тренери. Мрію про масштабні змагання та фестивалі черлідингу міжнародного рівня.

Уже кілька років ти працюєш суддею міжнародних та Всеукраїнських змагань з черлідингу.

– Так, справді. Судила дорослих черлідерів на Всеукраїнському рівні. Їздила на семінар до Відня (Австрія), де здобула перепустку на суддівську категорію міжнародного рівня. Нещодавно була суддею Євроліги за кордоном.

Яка філософія черлідингу? Наскільки цей вид спорту змінює мислення, додає оптимізму?

– Черлідинг, як і будь-який вид спорту, додає зібраності, дисципліни. Танці виховують у дівчаток егоїзм. А ось гімнастика та черлідинг  дисциплінують, виховують командний дух. А ще черлідинг розкриває дівчину як квітку, додає впевненості. Цей вид спорту гарно формує фігуру, особливо, якщо займатися ним з дитинства. Тіло завжди в тонусі. Вони не тільки танцюють, а й роблять розтяжки, качають прес. Після тренувань дівчата кажуть: «Я потренувалася – не буду їсти, особливо солодке та мучне».

У цьому виді спорту немає усталених параметрів фігури. Головне – не бути на грані анорексії. Треба дотримуватися такої дієти, щоб не було погано під час тренування, не переїдати. Важливі синхронність рухів дівчат, правильне виконання елементів, емоції. Усмішки, підспівування, вигуки, експресія – те, що треба. В Америці, де черлідинг дуже розвинений, саме на це звертають увагу.

Складно повірити, що у жіночому колективі не трапляються випадки лідерського егоїзму, конфліктності.

– У середовищі львівських черлідерок я поставила вимогу – не сваритися і не робити «дідівщини». Усі питання вирішувати мирно. Ні в якому разі не практикувати підкидання у взуття цвяхів. У черлідингу немає боротьби за місце. Під час підтримки баскетбольних команд всі танцюють на одному рівні. Вищі – позаду, нижчі – спереду. Усі синхронно працюють для глядачів і команд.

Це насамперед командний вид спорту. У регламенті змагань усіх рівнів прописана  умова – взаємна підтримка. Прийнято підтримувати навіть чужі команди. Поки одна команда виступає, решту сидять на підлозі і гучно підтримують, аплодують.

У Японії черлідинг включено у шкільну програму. В Україні це доцільно робити?

– Треба подати в Міністерство спорту таку ідею. А у майбутньому – запровадити в університеті фізкультури кафедру черлідингу. Фізкультура в школі відмирає, діти не хочуть туди ходити. А на черлідинг дівчата би пішли. «Плюс» мала би школа, оскільки навчальні заклади проводять спортивні змагання. Тоді кожна школа мала би свою групу підтримки. В Америці кожна школярка хоче потрапити в групу підтримки, бо це престижно. Туди, щоправда, складно потрапити, є прискіпливий кастинг. Обирають найкрасивіших дівчат.

dov_3399Як відпочиваєш після напруженого тренування?

– Приходжу додому пізно. Люблю зробити собі чаю і випити його з чимось смачненьким — шоколадом, шматочком шоколадного торту. Не переживаю за фігуру, бо у стресовій роботі всі калорії спалюються.

На жаль графік тренувань настільки розписаний, що мало вистачає часу на виховання дворічної дочки. Приходжу додому і ще щось переглядаю у телефоні. І вона хоче зі мною гратися. Каже мені: “Мамо, поклади будь ласка телефон!”. Називає мене по-особливому – “Мама Наталя”. Моя дворічна дочка теж хоче бути черлідеркою. Бере помпони (вміє їх правильно тримати) і стрибає з ними.

Маєш улюблені кафе, де любиш посидіти з друзями за філіжанкою кави?

–  Звичайно, є чимало таких закладів. Надаю перевагу затишним кав’ярням, де пахне кавою, де світло і спокійно, де великі панорамні вікна, де смачна кава. Люблю затишну родинну атмосферу.

Довідка

Черлідинг — від  англійської: cheer – схвальний, закличний вигук, lead – вести, управляти. Це  вид спорту, який поєднує в собі елементи шоу і видовищних видів спорту: танці, гімнастика,  акробатика. Зародився у США в 1870-ті роки, набув популярності до середини XX століття.

У  1998 році засновано Міжнародну федерацію з цього виду спорту, куди  крім країн-членів Європейської Асоціації, увійшла Японія (у 2001 році  в Токіо відбувся перший чемпіонат світу з черлідингу). В Україні Федерація черлідингу офіційно зареєстрована 24 листопада 2004. 22 лютого 2005 року, згідно з наказом Держкомспорту України, черлідингу надано статус виду спорту, офіційно визнаного в Україні. З 2005 року у нас  щорічно проводять чемпіонат і Кубок України з черлідингу.

 

 

Залишити відповідь